Lody tajskie – co to takiego?

Lody tajskie pochodzą z Tajlandii, gdzie serwuje się je przechodniom. Powoli przedostają się na polski rynek. Ich nadzwyczajność polega na tym, że cały proces jest przygotowywany pod okiem klienta. Od początku do końca. By cieszyć się lodami tajskimi, zaczynamy od wylania wcześniej przygotowanej mieszanki na chłodzoną podstawę. Później dodajemy i rozprowadzamy posiekane owoce. Po przygotowaniu formujemy zmrożone rulony.

Lody tajskie – zdrową opcją?

Na ich wyjątkowość wpływa bardzo wyrazisty smak, który różni się od lodów w postaci gałki, tym ze nie są one przemrożone. Zaletą tego typy lodów jest fakt, że dodawane są do nich świeże, naturalne owoce oraz inne dodatki. Dodatkowym atutem jest to że składniki wybiera klient więc widzi co trafia do jego porcji. Kolejnym plusem jest to, że nie spotkamy lodów tajskich w sklepie. Dzięki temu, klient ma pewność, że deser jest świeży i przygotowany z wykorzystaniem zdrowych produktów.

Lody tajskie – gama smaków

Do wyboru mamy wiele połączeń. Słodkie z kwaśnymi, słodkie ze słonym czy słone z kwaśnym. Możemy wyodrębnić składniki takie jak banan, cytryna, kiwi, malina, karmel, Nutella, truskawka, orzech, śmietanę, mango czy mięta.

Gdzie można je spotkać?

Najczęściej znajdują się na zlotach foodtracków, gdzie mamy możliwość spróbowania różnych wariacji. Swoje miejsce mają również w centrum miast, na deptakach wśród spacerujących ludzi. Istnieją restauracje, w których mają menu specjalnie poświęcone tajskim lodom.